2015. november 17., kedd

Sherlock

 Nincs olyan ember a Földön, aki ne hallotta volna már legalább egyszer Sherlock Holmes nevét. Sir Arthur Conan Doyle, skót származású író 19. századi nyomozója mondhatja magát a legtöbbször megszemélyesített karakternek a filmvilág történetében. Számos színész játszotta már el a különös detektív vagy ahogyan ő nevezi saját magát, „a tanácsadó detektív” szerepét, ilyen például Jeremy Brett, Richard Roxburgh, Robert Downey Jr., vagy éppen Benedict Cumberbatch.





A BBC nevezetű brit televíziós csatorna 2010-ben kezdte el sugározni Conan Doyle regényein és novelláin alapuló nagysikerű bűnügyisorozatát, a Sherlock-ot, mely mára már többmilliós rajongótábort tudhat magáénak. A sorozat különlegessége, hogy a várakozás ellenére nem a viktoriánus Angliában játszódik , hanem azt mutatja meg nézőinek, hogyan boldogulna Sherlock Holmes a mai, modern világban, a 21. század technikájával megáldva.
Annak ellenére, hogy az eredeti művek megjelenésének és történéseinek évei, és napjaink között több mint száz év telt el, Steven Moffat és Mark Gatiss, a sorozat megalkotói zseniális módon aktualizálják mindazt, mely egy évszázaddal ezelőtt volt időszerű, ezzel együtt pedig tökéletesen adják vissza azokat a dolgokat, amelyek szerethetővé teszik számunkra Sherlock Holmes és társa, Dr. John Watson karakterét, illetve izgalmassá közös kalandjaikat. A pipát és a heroint felváltja a nikotintapasz, Watson blogot vezet, Mrs. Hudson pedig nem a házvezetőnőjük többé (legalábbis elméletben).
A sorozat elején megismerkedhetünk John Watsonnal (Martin Freeman), aki katonaorvosként szolgált Afganisztánban (a Conan Doyle művekben az angol-afgán háborúban), de egy lövés által megsebesült, ezért vissza kellett vonulnia. Éppen Londonban keres lakótársat, amikor egy régi iskolatársa bemutatja őt Sherlock Holmes-nak (Benedict Cumberbatch), akinek szintén lakótársra lenne szüksége. Sherlock lenyűgözi Watsont csodálatos intelligenciájával, hihetetlen megfigyelő és következtető képességével, és amint beköltöznek a Baker Street 211B címen lévő lakásukba, azonnal megkezdődnek közös kalandjaik. Már az első részben megismerkedhetünk Mrs. Hudson-nel (Una Stubbs), a főbérlőjükkel, Molly Hooper-rel (Louise Brealey), aki patológusként dolgozik Sherlock mellett, és örömmel segíti őt munkájával, nem leplezve vonzalmát iránta (amit Sherlock gyakran ki is használ), Greg Lestrade nyomozóval (Rupert Graves), a Scotland Yard hivatásos detektívjével, aki gyakran kéri Holmes tanácsát a megoldhatatlannak tűnő ügyeknél, és az egyik személyes kedvencemmel, Mycroft Holmes-szal, Sherlock bátyjával, akit Mark Gatiss, a sorozat egyik írója játszik.

Értelemszerűen minden történetbe kell egy főgonosz, amit meg is kapunk, méghozzá egy igazán rendkívüli színész személyében. Jim Moriartyt, Holmes ősellenségét Andrew Scott játssza, aki fantasztikusan hozza az őrült zseni szerepét. Összességében, nem másodrangú színészek játszanak ebben a lenyűgözően zseniális sorozatban.
Nem csak a színészi játék példátlan, de az egész sorozat hangulata, képi világa is olyan egyedülálló stílust kölcsönöz a szériának, melyhez hasonlóval ritkán találkozhatunk. Mindezen dolgokat megfűszerezi még Benedict Cumberbatch utánozhatatlan alakítása, melynek köszönhetően egy ikonikus Sherlock-figurává vált a film és sorozat világában.
Benedict alapjában véve is egy rendkívül tehetséges színész. Rengeteg filmben, sorozatban, színdarabban kapott már fontosabb szerepeket. Sőt! Gyakran kap felkérést, hogy animációs filmek karaktereinek kölcsönözze hangját, vagy természetfilmekben narráljon. A nagy áttörést és a hírnevet mégis a Sherlockban alakított arrogáns detektív szerepe hozta meg neki.

„Mindenki fogja be, fogják már be! 
Ne mozogjanak, ne beszéljenek, 
ne lélegezzenek, gondolkozni próbálok.
 Anderson, nézzen másfelé, irritál.”

Jelenleg három évaddal rendelkezik a sorozat. Mindegyik évad három részes, és egy-egy rész körülbelül 90 perc hosszúságú, azaz megegyezik egy rövidebb filmével. Mindegyik rész egy (vagy több) Sherlock Holmes-regény vagy novella történetét mutatja be, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Az első évad első epizódjának, a Rózsaszín tanulmány”-nak cselekménye például nagyrészt megegyezik Conan Doyle első Holmes-regényének alaptörténetével, A bíborvörös dolgozószobá-éval. A második évad második, és harmadik évad második része is az író regényein alapul (legalábbis ami a címbéli hasonlóságot illeti). Valószínűleg a negyedik (és talán egyben utolsó) évad valamelyik része az utolsó Sherlock Holmes-regényéhez, A félelem völgyé-hez fog kapcsolódni.
Az új évadra ugyan még várnunk kell, hiszen a színészek nagyon elfoglaltak, de tavasszal kezdődnek el a forgatások, és talán már 2017-re a televízió képernyőjén is láthatjuk a sorozat negyedik évadját. Addig is elég januárig várnunk, ugyanis akkor mutatják be a mozikban a Sherlock sorozat speciális epizódját, ami kicsit el fog térni a megszokottól: a szereplők egy rész erejéig visszatérnek Sherlock Holmes idejébe, a 19. századba. Mindenesetre nagyon ígéretesnek tűnik.



Végezetül pedig szeretném ajánlani ezt a sorozatot mindenkinek, hiszen úgy gondolom, mindenki megtalálná benne azt, ami számára érdekes, és amellett, hogy izgalmas, és eseménydús, még humoros és informatív is, és – saját példámból következtetve teljes mértékben addiktív.
Még annyit fontosnak tartanék megemlíteni, hogy aki teheti, eredeti nyelven nézze, mert szerintem sokkal nagyobb élményt tud nyújtani, ha a színészek a saját hangjukon szólalnak meg. A gyönyörű, tiszta brit akcentusért pedig igazán megéri. :)

Írta: Boros Andrea

Felhasznált forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Sherlock_(TV_series) (2015. 11. 14.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a hozzászólást!