2015. november 19., csütörtök

A zene, mint életszükséglet

Mit is jelent számunkra a zene? Valakinek boldogságot, menekülést, vagy éppen ki nem mondott szavakat az érzéseiről. Társadalmunk különböző egyénei mind más-más dolog miatt hallgat egy adott zenei stílust s mindenkinek mást is jelent, ahogy ez az előbbiekben említve lett.


A zene végül is egy egyfajta pszichológia. Ha nem tud bejutni az emberi szívbe, elmébe, akkor az egyének nem fogják tudni érezni, ami egy társadalmi problémát is jelent egyben. A zenének olyan hatása van az emberre, hogyha nem érzi, nem hallgatja, és nem ismeri, akkor valahogy az ember nem teljes legbelül. Az embernek szüksége van a zenére, kár lenne tagadnunk. Úgymond zene nélkül az ember lelkileg halott. Ki az aki tud zene nélkül élni? Mint a cikk írója, véleményem szerint ilyen ember nem létezik a világon. Egyszerűen lehetetlen.

Mint ahogy említettem, a zene magát az életet jelenti. Az érzéseket, boldogságot, a ki nem mondott szavakat, véleményeket a világról akár a fájdalmat is. Ezekre a dolgokra leginkább a zenében találsz válaszokat. Nekünk, akik imádjuk a zenét, ne mondja senki, hogy semmi értelme sincs. Mert van! Legtöbb esetben mindennek van értelme, csak figyelni kellene rá és értelmet keresni benne, azt amiről valójában is szól, például az adott dalszöveg, vagy talán maga a videoklipp.



Magam is úgy vagyok vele, hogy minden társadalmi egyénnek van egy olyan előadója, akit valami oknál fogva sokkal jobban szeret, mint a többit. Akár egy dallam, dalszöveg, tag, stílus, vagy élmény miatt. Biztos, hogy van köztük olyan zene is, amit ha meghallasz a rádiókban, felpörögsz tőle, élmények jutnak eszedbe. Aki azt mondja erre, hogy nincs, akkor azt valahogy nem tudom megérteni. 
Saját magam is kedvelek több zenekart, és örülök, ha hallhatom őket a rádióban, vagy már akkor is örülök, ha új számuk jelenik meg vagy olvashatok róluk érdekes cikkeket a világhálón. Itt megemlíthetném, hogy nemrégiben oszlott fel a Leander Rising és úgy rá pár hétre pedig be lett jelentve, hogy Köteles Leander mint a Leander Rising frontembere, bejelentette, hogy elsősorban egyéni munkát tervez az új Lenander Kills-ben, majd továbbá zenekarrá alakul a csapat. Pontosan itt voltam nagyon jó hangulatomban. Biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül is akadnak még olyan személyek, akik kisebb-nagyobb híreknek tudnak örülni, ha az egyik kedvelt zenekarukról van szó.



A zenének lelke van, csak érezni kell. Meg kell találni benne azt a pontot, ami neked tetszik benne, amiért élsz; különben elveszel benne, amiből nem fogsz tudni kijönni. Ehhez hozzákapcsolódóan pedig van egy véleményem arról, hogy több zenét kellene oktatni a diákoknak is az iskolában különböző stílusokban. Mindenkit arról tanítani, ami neki tetszik, ami élteti. Saját véleményem szerint lehetne rockot, metált tanítani az iskolákban ugyan így akár rappet, hip-hop-ot, vagy akinek ami tetszik. Az iskolákban is nagyobb lenne az élet, a diákok is szívesebben tanulnák azt, a többi tantárggyal együtt, ami nekik energiát, kitartást, menekülést ad a mindennapokban.

Zárásként pedig olyan kérdésem lenne hozzátok, kedves olvasók, hogy milyen stílusú zenék foglalkoztatnak titeket? Milyen cikkeket, koncertbeszámolókat, stílusismertetőt, vagy zenéket hozzunk nektek? Kíváncsiak vagyunk rá, a mi munkánkat is könnyítenétek azzal, ha tudnánk nektek kezdeményezni más-más cikkekkel. Visszajelzéseiteket köszönjük szépen!

Írta: Nagy Rebeka Hanna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a hozzászólást!